En driftig Driftschef som är positiv till utveckling

Ansvar, engagemang och utveckling är de tre ledord som vi på Servistik lever och bygger vår kultur efter. Vi tror på kompetensutveckling och utbildning för individen, och vill skapa förutsättningar för våra medarbetare att kunna utvecklas och påverka sin vardag i arbetet. Att investera i kompetensutveckling är ett självklart sätt att stärka vår mest värdefulla resurs – medarbetaren.
Vi ville ge en av våra medarbetare Emilie Berg chansen till att utvecklas i sin ledarroll. Emilie jobbar idag som driftchef i en av våra verksamheter och ansvarar för 23 medarbetare. Hon startade sin karriärresa när hon började studera logistik. Direkt efter studierna sökte hon jobb hos oss och 2010 började hon jobba som verksamhetsplanerare med sikte på att planera och koordinera verksamheten med fokus på effektivitet. Efter ett utmärkt utfört arbete fick hon redan 2011 förfrågan om att bli driftschef. Hon tvekade inte en sekund på att anta utmaningen - att tacka nej var inget alternativ. Det som Emilie gillar mest i sin roll som ledare är kontakten med människor. Vi erbjöd Emilie möjligheten att få ta del av Industrikompetens mentorprogram under 2016/2017. Hon kände direkt att hon inte kunde tacka nej till den här möjligheten till att få vidareutveckla sig som person och stärka sin roll som ledare.

INDUSTRIKOMPETENS MENTORSPROGRAM
På initiativ av Industrikompetens har det skapats ett nytt mentorsprogram med nätverk för kvinnor med ledartalang som är positiva till kompetensutveckling. Programmet har sedan starten 2014 finansiellt stöd av Tillväxtverket och riktar sig till tjejer som funderar på att bli ledare eller som nått sin första, ibland även andra ledarposition. Programmet pågår under cirka 8 månader (augusti till april) och fokus är på deltagarens individuella utveckling för att stärka deras roll som ledare. Nomineringsprocessen och urvalet av adepter görs av deltagande företag. Nomineringsprocessen av mentorerna har gjorts av företagen, matchningen av adepter och mentorer utförs av Industrikompetens.

Innehåll Mentorsprogram
– Ge adepten en mentor
– Att ge adepten ett nytt nätverk/sammanhang
– Att lyfta fram förebilder som adepten senare kan återkomma till
– Att låta adepten lära känna andra företag i regionen för att synliggöra framtida karriärmöjligheter
– Synliggöra adepten för andra företag i regionen för att skapa framtida karriärmöjligheter

Mentorsprogrammets syfte är att ge deltagaren personlig utveckling och skapa ett nätverk för både adepter och mentorer, samt att lyfta fram förebilder. Målet med programmet är att individen ska sträcka på sig, få känna sig utvald och att boosta henne med självförtroende framåt för vidare utveckling. Genom programmet besöker adepterna olika stora företag inom vår region, där de får ta del av inspirerande föreläsningar med fokusområden inom ledarskap. De bemöter intressanta ämnen som hälsosamt ledarskap, vem passar som ledare, vikten av förebilder och hur man vågar bryta mönster. Alla adepter får varsin mentor och gemensamt skapar de ett upplägg. Tanken är att de ska byta erfarenheter, bredda sitt nätverk och få inspiration av fantastiska ledare i arbetslivet inom regionen. Industrikompetens mentorsprogram är ett givande koncept då vi befinner oss i en stark region med högteknologisk utveckling med många engagerade starka kvinnor i olika ledande arbetsroller.
TRYGGARE OCH STABILARE OCH REDO ATT UTMANA SIG SJÄLV
Starka egenskaper som gör att Emilie har en ledarroll idag är att hon har lätt att få kontakt med människor, är intresserad av individen och skapar ett stort förtroende hos sina medarbetare. En trygg, tillmötesgående ledare som kan prata med personen bakom titeln.
Emelie upplever att hon innan mentorsprogrammet kunde vara orolig och konflikträdd som grundade sig i en viss typ av osäkerhet, även om det inte syntes på utsidan. Emilie anser att livet är en resa i konstant utveckling och tror att hennes anställda kan se en stor mognad i hennes ledarroll det senaste året.
- Nu känner jag att jag är en tryggare ledare och mer stabil. Jag har lyckats att lyfta blicken och ser saker i ett större perspektiv. En tydligare helhetssyn som jag inte upplevde tidigare.

Hur ska en bra chef vara då? En bra chef för Emilie ska vara ett bollplank för inspiration och stimulans. Samtidigt är det oerhört viktigt att känna tillit till sin chef. Att ens chef står bakom en i alla utmaningar som man utsätts för och bearbetar, och att de ställer upp när man ber om hjälp. Att känna energi och ett engagemang från sin chef är väldigt betydelsefullt.
-För mig är det viktigt att min chef litar på mig. Jag ser upp till människor och ledare som har ett stort driv med engagemang och energi.

Emilie tror på mixen av kvinnor och män på en arbetsplats i olika roller och åldrar. Hon rekommenderar andra att ta chansen att delta i IK:s mentorsprogram om de skulle få möjligheten. Det har varit ett stimulerande och inspirerande program som har gett Emelie flera viktiga insikter. En av de största insikterna är att alla tvivlar på sig själva, men att det inte syns på ytan. Vi är alla bara människor innanför skalet med samma förutsättningar och liknande utmaningar.
-Det jag tar med mig från programmet är att jag ska fortsätta nätverka för vidare inspiration, men framförallt att våga fortsätta utmana mig själv. Det är i utmaningarna man växer!

Dela:
Kommentera:

/