Möt Matilda - vår exjobbare inom Citylogistik

Något som vi verkligen uppskattar på Servistik är studentsamarbeten! Just nu genomför Matilda Rahm sitt examensjobb hos oss. Matilda läser Flygtransport och Logistik på Linköpings Universitet campus Norrköping, en logistikutbildning med inriktning på flygtransport. Vi passade på att ställa några frågor när Matilda var inne på kontoret för avstämning.
Hållbarhetsaspekter av citylogistik handlar om hur samhället påverkas av godstransporter till citykärnan i en stad.Hej Matilda och varmt välkommen till Servistik! Du gör under perioden mars-juni ditt examensarbete hos oss – kan du berätta lite kort om dig själv och vad det är för utbildning du går?
- Tack! Jag är en glad och driven tjej med mycket på gång, älskar djur och har själv en katt, hund och häst. Jag läser Flygtransport och Logistik på Linköpings Universitet campus Norrköping, det är en logistikutbildning med inriktning på flygtransport. Det är en treårig kandidat och exjobbet är nu det sista jag gör i utbildningen.

Namnet på ditt arbete är ”Hållbarhetsaspekter Citylogistik”. Hur skulle du med några meningar beskriva vad det handlar om för oss som inte är så insatta i dessa begrepp?
- Hållbarhetsaspekter av citylogistik handlar om hur samhället påverkas av godstransporter till citykärnan i en stad. Det kan handla om både sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter av hållbarhet där vi är beroende av godstrafiken in och ut från staden men påverkas mycket av dess negativa påverkan. Citylogistik syftar till transporter i citykärnan och mitt exjobb handlar om huruvida det går att få en bättre stadsmiljö, tack vare färre transporter vid införandet av en samlastningscentral utanför själva staden.

Nu är du ungefär halvvägs i arbetet. Hur tycker du att det har fungerat så har långt – är det som förväntat dig? Något som har överraskat? Blir du väl omhändertagen?
- Jag tycker det har fungerat bra, det är ju mitt första exjobb så det är lite svårt att veta vad jag ska förvänta mig och också vad som förväntas av mig. Jag blev nog lite överraskad över hur otroligt mycket teori som ligger bakom ett arbete men också hur svårt det är att få tag på RÄTT data för att få till ett bra arbete. Jag blir absolut väl omhändertagen.

Du läser på Linköpings Universitet campus Norrköping men projektet Arenastaden som du studerar ligger i Solna – hur fungerar det att göra delar av exjobbet ”på distans”?
- Det fungerar bra, med tanke på hur mycket teori det är i förhållande till datainsamling som behöver göras på plats så har det inte varit några problem. Jag besöker kontoret i Linköping regelbundet för att ha möten och få övergripande koll. Jag har även fått en rundtur i Mall of Scandinavia i Arenastaden. Resten av tiden sitter jag hemma eller i skolan och jobbar.

Vad visste du om Servistik när du sökte att få göra ditt exjobb här?
- Jag visste inte speciellt mycket mer än att företaget jobbade mycket med Service och Logistik. Jag visste att de var inne i bygglogistiksvängen men hade inte mer koll än vad som fanns att hämta på hemsidan egentligen.

Du är ju snart klar med din utbildning och är säkert riktigt taggad för att börja jobba ”på riktigt” – har du något drömjobb/företag/arbetsuppgift som du verkligen skulle vilja jobba med?
- Jag tycker ju att miljö både är kul och livsnödvändigt och skulle därför vilja jobba miljöinriktat och gärna för en verksamhet som inte är vinstdrivande, utan där miljö och människor är i fokus. Gärna inom välgörande ändamål för att underlätta för människor som hjälper andra.

Tack för att du tog dig tid och stort lycka till med ditt exjobb och framtida jobb. Kanske kan vi få återkomma och få en rapport om vad ditt exjobb mynnade ut i? Sommaren står ju för dörren och vi hoppas du får lite ledigt innan det är dags att börja jobba. Var är det troligast att vi skulle hitta dig om du fick välja semestermål fritt; shoppandes i New York, på vildmarkssafari eller skönt slappandes på en badstrand någonstans söderöver?
- Ja det får ni gärna göra, det vore roligt! Haha, storstadslivet är inget för mig även om NY är otroligt häftigt (!) och en badstrand har jag inte ro att ligga och slappna av på. Men gärna vandrandes eller ridandes i vacker natur, i Sverige som utomlands. Annars är jag en person som trivs bra på landet, gärna fysiskt arbetande. Jag har precis flyttat ut till ett idylliskt torp utanför Mjölby i Östergötland, så jag kommer nog befinna mig där större delen av sommaren :-)

Där lämnar vi Matilda och ber att få återkomma med en sammanfattning av examensjobbet framåt sommaren! Servistik kan erbjuda en rad tjänster inom citylogistik - läs mer här!
Dela:
Kommentera:

Hitta oss

Kontakta oss

Servistik Huvudkontor

  • Adress: Sofielund 3 Frössle, 585 99 Linköping
  • Växel: 010–214 75 00
  • E-post: info@servistik.se
/